Η 19η Μαΐου, η ημέρα που αποβιβάστηκε ο Μ.Κεμάλ στη Σαμψούντα το 1919, για να ενορχηστρώσει την έναρξη της δεύτερης και ειδεχθέστερης φάσης της Γενοκτονίας, ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή μόλις το 1994, ως ημέρα μνήμης των 353.000 θυμάτων Ελλήνων του Πόντου της Γενοκτόνου πολιτικής των Νεότουρκων. Η καθιέρωση αυτής της μέρας επιτεύχθηκε μετά από πολύχρονους αγώνες Ποντίων διανοουμένων, προεξέχοντος του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, αλλά και των ποντιακών σωματείων. Για εμάς τους απανταχού Ποντίους, που έχουμε χάσει την ιστορική πατρίδα μας, αποτελεί τη μέρα ορόσημο για την απόδοση τιμής στους νεκρούς μας, αλλά και κορύφωσης του συνεχούς αγώνα μας για τη διεθνή αναγνώριση.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι απαραίτητη η συμβολή της Ελληνικής πολιτείας, η οποία οφείλει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με τους ιστορικούς μας που διεξάγουν ενδελεχή επιστημονική έρευνα εδώ και δεκαετίες, να σχεδιάσει και να προωθήσει το ζήτημα σε διεθνείς οργανισμούς. Για το σκοπό αυτό θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η συγκρότηση μόνιμης διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Η Ελληνική πολιτεία έχει επίσης υποχρέωση να συμπεριλάβει την ιστορία των Παρευξείνιων περιοχών και του ιστορικού Πόντου, στα βιβλία ιστορίας της σχολικής εκπαίδευσης. Κιβωτούς διάσωσης και διάδοσης της ιστορίας και του πολιτισμού μας αποτελούν τα ποντιακά σωματεία τα οποία ιδρύσαμε ανά τον κόσμο, με πρωταρχικό στόχο την οργάνωση του αγώνα μας για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Τα σωματεία, μπορούν με τις δράσεις τους να αποτελούν σημαντικούς πυρήνες συσπείρωσης και αγώνα. Το δικό μας σωματείο, συγγράφει και εκδίδει συνοπτικά και κατανοητά ιστορικά λευκώματα, σχετικά με τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, βιβλία και φυλλάδια. Οργανώνει και συμμετέχει σε δράσεις σχετικά με την πανάρχαια ιωνική ποντιακή διάλεκτο, σε μουσικοχορευτικές παρουσιάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάντα με εμβόλιμα ιστορικά σχόλια. Κορυφαία εκδήλωσή μας αποτέλεσε η παρουσίαση της ιστορίας και του πολιτισμού μας, στο κινεζοαμερικάνικο πανεπιστήμιο SIAS στην Κίνα, το Μάιο του 2019. Μάλιστα ανήμερα τη 19η Μαΐου, επέτειο των 100 χρόνων, χορέψαμε συμβολικά τον πανάρχαιο χορό Σέρα, στο Σινικό τείχος.
Θεωρούμε ύψιστο καθήκον έναντι των Τραντέλλενων προγόνων μας να μην επιτρέψουμε να ξεχαστεί η ιστορία και ο πολιτισμός μας, να αποτρέψουμε την ολοκλήρωση της Γενοκτονίας και η “Ρωμανία να ανθεί και να φέρει κι άλλο”.