Σαν σήμερα η Κωνσταντινούποληπέφτει στα χέρια των Οθωμανών και σηματοδοτείται η έναρξη της Τουρκοκρατίας. Για τους δυτικούς σηματοδοτείται το τέλος του Μεσαίωνα και η έναρξη τη Αναγέννησης, με τη μετακίνηση του ελληνικού πληθυσμού από την Πόλη προς την Ιταλία και γενικότερα προς τη δυτική Ευρώπη.
29 Μαΐου 1453 η τελευταία μέρα της αυτοκρατορίας της Βασιλεύουσας, (μιας κατ’ ευφημισμό πλέον αυτοκρατορίας). Η πτώση της, ο θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και η ανάδειξη του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή σε αυτοκράτορα.
Τι οδήγησε όμως στη πτώση της Πόλης και στο τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Φταίει η βοήθεια από τη δύση που ποτέ δεν ηρθε; φταίει η κερκόπορτα; η πολιτική και στρατιωτική παρακμή; ή μήπως ο ρόλος της εκκλησίας που είχε χωριστεί σε ενωτικούς (εκείνους που ήθελαν την ένωση με τη δυτική εκκλησία του Πάπα) και τους ανθενωτικούς (εκείνους που θεωρούσαν μια τέτοια προοπτική, τουλάχιστον αιρετική και βλασφημία. Ενώ την ίδια στιγμή επιζητούσαν την πτώση της Πόλης, ώστε να πραγματοποιηθούν οι προφητείεςκαι να μη γίνει πραγματικότητα η ένωση).
“Τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω”και σίγουρα η σωστή απάντηση βρίσκεται σε όλα τα παραπάνω μαζί, ή και σε συνδυασμό αυτών. Καθένας είχε το δίκιο με το μέρος του, ανάλογα με το πως διαβάζει κανείς τα ιστορικά γεγονότα και τι εξελίξεις τους.
Ετσι στις 7 Απριλίου 1453 ο Σουλτάνος εκμεταλλευόμενος τις εσωτερικές αλληλοσυγκρούσεις, κηρύσσει επίσημα την έναρξη της πολιορκίας της Πόλης, πριν από αυτό ζητά από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο να παραδώσει την Πόλη, κάτι το οποίο και αρνείται. Έτσι ο Σουλτάνος με 150.000 άντρες και 400 πλοία επιτίθεται καθημερινά στην Πόλη από ξηράς και από θάλασσας.
Φτάνοντας στην τελική επίθεση στις 29 Μαΐου 1453 με την έμμεση βοήθεια (κάμψεις του ηθικού των στρατιωτών της βασιλεύουσας) από τους ανθενωτικους.
Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πέφτει ηρωικά στη μάχη και μέχρι το βράδυ ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισέρχεται πανηγυρικά στην Αγία Σοφία φωνάζοντας “η Πόλη Εάλω” όπου και προσεύχεται στον Αλλάχ “αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης”.