Μεγάλη δασική πυρκαγιά ξέσπασε στο Εθνικό Πάρκο Ράπα Νούι στο Νησί του Πάσχα, στη Χιλή από την οποία δεν γλίτωσαν και οι λαξευμένες πέτρινες φιγούρες γνωστές ως Μοάι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά κατέστρεψε το εθνικό πάρκο, 3.500 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Χιλής, προκαλώντας «ανεπανόρθωτες» ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο.
INCENDIO EN RANO RARAKU
Más de 100 hectáreas fueron afectadas en el sector de Rano Raraku, que incluyen el sector…
Δημοσιεύτηκε από Municipalidad de Rapa Nui στις Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022
«Περισσότερα από 247 στρέμματα επλήγησαν στον τομέα Ράνο Ραράκου που περιλαμβάνει τον τομέα των υγροτόπων και των μοάι», ανέφερε το εθνικό πάρκο σε δήλωση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook την Πέμπτη.
Η Καρολίνα Περές, υφυπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είπε ότι το νησί είχε ισοπεδωθεί από τις φλόγες από τη Δευτέρα.
Το Ράπα Νούι έχει περισσότερα από 1.000 πέτρινα αγάλματα γιγάντια κεφάλια που πιστεύεται ότι σκαλίστηκαν για πρώτη φορά τον 13ο αιώνα από τους πρώτους κατοίκους που διέμεναν στο νησί. Η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Ράνο Ραράκου μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, φέρεται να επηρεάστηκε περισσότερο.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες αγάλματα Μοάι σε αυτήν την περιοχή, καθώς και στο λατομείο όπου εξάγεται η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε για τη χάραξη των γλυπτών. Ο διευθυντής της κοινότητας Ma’u Henua που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση και τη συντήρηση του πάρκου, περιέγραψε τη ζημιά ως «ανεπανόρθωτη».
«Τα Μοάι είναι εντελώς απανθρακωμένα και μπορείτε να δείτε την επίδραση της φωτιάς πάνω τους», είπε. Ο δήμαρχος του Νησιού του Πάσχα, Πέδρο Έντμουντς Πάοα, είπε ότι θεωρεί πως η φωτιά «δεν ήταν ατύχημα», λέγοντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι «όλες οι πυρκαγιές στο Ράπα Νούι προκαλούνται από ανθρώπινα όντα».
«Η ζημιά που προκλήθηκε από τη φωτιά δεν μπορεί να αναιρεθεί», πρόσθεσε «Το ράγισμα μιας πρωτότυπης και εμβληματικής πέτρας δεν μπορεί να ανακτηθεί, ανεξάρτητα από το πόσα εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια επενδυθούν σε αυτήν».
Το πάρκο είπε ότι η «έλλειψη εθελοντών» εμπόδισε την ικανότητα των αξιωματούχων να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Η συνολική ζημιά στο σημείο δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί. Η φωτιά έρχεται μόλις τρεις μήνες αφότου το νησί άνοιξε ξανά για τους τουρίστες στις 5 Αυγούστου, μετά από δύο χρόνια λουκέτου λόγω κορονοϊού.
Πριν από την πανδημία, το Νησί του Πάσχα, όπου ο κύριος βιοπορισμός είναι ο τουρισμός, δεχόταν 160.000 επισκέπτες ετησίως, με δύο καθημερινές πτήσεις. Αλλά με την άφιξη της Covid-19 στη Χιλή, η τουριστική δραστηριότητα ανεστάλη εντελώς.
Το νησί κατοικούνταν για πολύ καιρό από Πολυνήσιους, πριν το προσαρτήσει η Χιλή το 1888. Πιστεύεται ότι τα μνημεία αντιπροσωπεύουν τους ζωντανούς προγόνους του πολυνησιακού λαού του νησιού του Πάσχα και κάποτε συνδέονταν με τελετουργικές δραστηριότητες, αποτελώντας κομβικό σημείο για τις κοινότητες.
Δείτε φωτογραφίες: