Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και το τσουχτερό κόστος θέρμανσης, εν μέσω της ανεξέλεγκτης εκτίναξης των τιμών δεν αφήνουν ανεπηρέαστα ούτε τα σχολεία, με την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησής τους να είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Είναι χαρακτηριστική, έως εξοργιστική, η καταγγελία της ΕΛΜΕ Πειραιά, που κατήγγειλε ότι «συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ “επισκέπτονται” σχολεία του Δήμου Πειραιά, ζητούν να συναντηθούν με τους Διευθυντές/Διευθύντριες, ώστε να “ενημερώσουν” για το χρέος του σχολείου προς τη ΔΕΗ, αλλά και την πρόθεσή του ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα, αν το χρέος δεν αποπληρωθεί».
Παράλληλα, η ΕΛΜΕ Πειραιά κρούει τον κώδωνα και για τη θέρμανση, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση σχολικού συγκροτήματος που πλήρωσε «έναντι» για Φυσικό Αέριο σχεδόν 2,5 χιλιάδες ευρώ για το διάστημα Απρίλιος- Αύγουστος, δηλαδή περίπου πέντε φορές περισσότερα απ’ όσα πλήρωνε πριν την εκτίναξη των τιμών.
Η ΕΛΜΕ Πειραιά προχωρά σε κινητοποίηση την Παρασκευή 14/10 στις 14:00 στη ΔΕΗ στα Καμίνια και καλεί όλους τους συναδέλφους/συναδέλφισσες και άλλα σωματεία να πάρουν μέρος.
«Η κατάσταση είναι δραματική, οι Διευθυντές των σχολείων βγάζουν κραυγή αγωνίας» τονίζει η ΕΛΜΕ Πειραιά στην ανακοίνωσή της και διαμηνύει: «Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά να παγώσουν, δεν θα αφήσουμε τα σχολεία χωρίς κιμωλίες, φωτοτυπικό και άλλα απαραίτητα ή να πέφτουν-στάζουν ταβάνια!»
Οι εκπαιδευτικοί καταθέτουν τα εξής αιτήματα:
«Απαιτούμε εδώ και τώρα:
Καμία διακοπή ρεύματος σε σχολείο, σπίτι μαθητή μας, εκπαιδευτικού.
Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
Να διαγραφούν χρέη των σχολείων προς τις λεγόμενες πρώην ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο).
Να δοθεί φθηνό, αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία. Nα καταργηθούν ο ΦΠA και ο Ειδικός Φόρος Kατανάλωσης για το σύνολο των δαπανών των σχολικών επιτροπών.
Να καλυφθούν ανάγκες σε αναλώσιμα, σχολικά είδη, μέσα καθαριότητας κ.τ.λ.
Επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, πλήρους ωραρίου, για την κάλυψη των αναγκών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Να γίνουν έργα και επισκευές στα σχολεία άμεσα και να ξεκινήσει εδώ και τώρα γενναίο κρατικό πρόγραμμα σχολικής στέγης και όχι να μπουκώνει η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά τους μεγαλοεργολάβους με τα προγράμματα κατασκευής σχολείων, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών όπως εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αθλητικοί χώροι».
Στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά τονίζονται ακόμα τα εξής:
«Τι να σχολιάσει κανείς;
Το γεγονός ότι τα σχολεία στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, με συνέπεια να έχουν πια χρέη στη ΔΕΗ;
Την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ρεύματος, πριν και μετά την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, που κατατρώει ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρημάτων που λαμβάνει ένα σχολείο; Όπως ακριβώς συμβαίνει και σε χιλιάδες οικογένειες, μαθητών μας και εκπαιδευτικών, που απειλούνται με “κατέβασμα του διακόπτη”, καταδικάζονται στην ενεργειακή φτώχεια και εξαθλίωση, πληρώνουν ληστρικά τιμολόγια;
Την αναλγησία της ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ εδώ και πάρα πολλά χρόνια εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε., των άλλων ιδιωτικών εταιρειών, που απειλούν με διακοπές ρεύματος, μέχρι και σχολεία;
Ακόμα και οι λέξεις ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ, χάνουν πια το νόημά τους!
Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν χωράει καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός! Ούτε μπορεί να λυθεί οριστικά με διάφορα “μπαλώματα”, όπως η πρόσφατη έκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από το Υπουργείο Εσωτερικών, για να καλυφθούν όπως-όπως οι τεράστιες αυξήσεις σε Ενέργεια-Θέρμανση! Το πρόβλημα θα επανέλθει!
Το ταμειακό απόθεμα των σχολείων έχει συρρικνωθεί σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο (1000, 1500, 2000 ευρώ, ανάλογα το μέγεθος του σχολείου), που επιτρέπει τα απολύτως απαραίτητα, πολλές φορές, ούτε καν αυτά».
Αυτό βέβαια δεν είναι το πρώτο «κρούσμα» υποχρηματοδότησης στα ελληνικά σχολεία. Πρόσφατα ο δήμος Νέας Σμύρνης έδωσε οδηγίες για εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία ενόψει του χειμώνα.
Πάντως πριν από μερικές ημέρες σε συνάντηση της ΚΕΔΕ με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση να αναλάβει η ίδια την κάλυψη των δαπανών για την ενέργεια που καταναλώνουν τα σχολεία και συμφωνήθηκε οι δήμοι να καταγράψουν τα κόστη, αναρτώντας σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα όλους τους λογαριασμούς ενέργειας και καυσίμων των σχολικών μονάδων, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, να δεσμεύεται ότι το συνολικό ποσό θα καλυφθεί από την κυβέρνηση στο 100%, σύμφωνα με στελέχη της ΚΕΔΕ.
Εκτιμήσεις από πλευράς ΚΕΔΕ αναφέρουν ότι για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους των σχολείων θα απαιτηθούν επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 78 εκατ. εάν προσμετρηθούν και οι δύο δόσεις των 14 εκατ. η καθεμία που έχει ήδη εκταμιεύσει η κυβέρνηση προς τους δήμους.