Η Διεθνής Ημέρα κατά της Πορνείας (International Day of No Prostitution) είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης που καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2002. Η ημέρα αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου ως μέσο εναντίωσης απέναντι στην πορνεία.
Η πορνεία και οι συναφείς δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της μαστροπείας και της διατήρησης οίκων ανοχής, πυροδοτούν την ανάπτυξη της σύγχρονης δουλείας, παρέχοντας μια πρόσοψη πίσω από την οποία λειτουργούν οι διακινητές ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση.
Σε περίπτωση που η πορνεία έχει νομιμοποιηθεί ή είναι ανεκτή, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για θύματα ανθρώπινης εμπορίας και σχεδόν πάντα μια αύξηση του αριθμού των γυναικών και παιδιών που διακινούνται παράνομα για εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση/δουλεία.
Από τους εκτιμώμενους αριθμούς των 600.000 έως 800.000 ανθρώπων που διακινούνται στα διεθνή σύνορα κάθε χρόνο, το 80% των θυμάτων είναι γυναίκες και μέχρι και το 50% εξ αυτών είναι ανήλικες. Εκατοντάδες χιλιάδες από αυτές τις γυναίκες και τα παιδιά χρησιμοποιούνται στην πορνεία κάθε χρόνο.
Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που έχουν αναγκαστεί ή εξωθηθεί στην πορνεία δεν το επιθυμούν. Λίγες γυναίκες θα την αναζητήσουν ή θα την επιλέξουν και οι περισσότερες προσπαθούν απελπισμένα να την εγκαταλείψουν1. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο επιστημονικό περιοδικό Trauma Practice, διαπίστωσε ότι το 89% των γυναικών που βρίσκονται στην πορνεία θέλουν να ξεφύγουν.
Και τα παιδιά είναι επίσης παγιδευμένα στην πορνεία – παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς συμβάσεις επιβάλουν την ποινικοποίηση της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών.
Λίγες δραστηριότητες είναι τόσο βάναυσες και επιζήμιες, όπως η πορνεία. Επιτόπιες έρευνες σε εννέα χώρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 60-75% των γυναικών στην πορνεία βιάστηκαν, 70-95% είχαν υποστεί σωματική κακοποίηση και 68% πληρούσαν τα κριτήρια για διαταραχή μετα-τραυματικού στρες στο ίδιο επίπεδο με τους βετεράνους πολέμου2 και τα θύματα οργανωμένων κρατικών βασανιστηρίων3.
Πέρα από την κακοποίηση αυτών των ανθρώπων, οι επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία είναι καταστροφικές και περιλαμβάνουν μια μυριάδα από σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του HIV / AIDS.
Μια ακαδημαϊκή μελέτη πέντε χωρών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έρευνες που σχετίζεται με την πορνεία έχουν αγνοήσει το μέγεθος των φυσικών τραυματισμών και των ασθενειών που επωμίζονται οι γυναίκες στη βιομηχανία του σεξ από την βία που ασκείται πάνω τους ή από τις σημαντικά υψηλότερες τιμές της ηπατίτιδας B, τον υψηλότερο κίνδυνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τις επιπλοκές της γονιμότητας και ψυχολογικά τραύματα4.
Το κράτη επιχειρούν να ρυθμίσουν την πορνεία με την εισαγωγή ιατρικών check-ups ή με την χορήγηση αδειών, που όμως δεν αντιμετωπίζουν το βασικό πρόβλημα: τη συστηματική κακοποίηση και τη βία που αποτελούν κύρια στοιχεία της πορνείας για τα θύματα που μπλέκονται στα δίχτυα της. Η πορνεία αφήνει τις γυναίκες και τα παιδιά σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και πνευματικά στιγματισμένα. Η ανάρρωση διαρκεί χρόνια, ακόμα και δεκαετίες και συχνά, η βλάβη δεν μπορεί ποτέ να αναιρεθεί.
Η νομιμοποίηση της πορνείας διευρύνει την αγορά για το εμπόριο του σεξ, βοηθά τις εγκληματικές οργανώσεις και δημιουργεί ένα ασφαλές καταφύγιο για τους εγκληματίες που διακινούν ανθρώπους στην πορνεία.
Η Σουηδική κυβέρνηση βρήκε στοιχεία που δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του τεράστιου κέρδους που δημιουργείται από την παγκόσμια βιομηχανία πορνείας, πηγαίνει στις τσέπες των δουλεμπόρων, αναφέροντας ότι:
“Η διεθνής εμπορία ανθρώπων δεν θα μπορούσε να ευδοκιμήσει, αν δεν υπήρχαν οι τοπικές αγορές πορνείας, όπου οι άνδρες είναι πρόθυμοι και ικανοί να αγοράζουν και να πωλήσουν γυναίκες και παιδιά για σεξουαλική εκμετάλλευση5.
_____________________________
[1] Farley, Melissa et al. 2003. “Prostitution and Trafficking in Nine Countries: An Update on Violence and Posttraumatic Stress Disorder.” Journal of Trauma Practice, Vol. 2, No. 3/4: 33-74; and Farley, Melissa. ed. 2003. Prostitution, Trafficking, and Traumatic Stress. Haworth Press, New York.
[2] Farley, et al
[3] Ramsay, R. et. al. 1993. “Psychiatric morbidity in survivors of organized state violence including torture.” British Journal of Psychiatry. 162:55-59.
[4] Raymond, J. et al. 2002. A Comparative Study of Women Trafficked in the Migration Process. Ford Foundation, New York.
[5] Swedish Ministry of Industry, Employment, and Communications. 2004. Fact Sheet: Prostitution and Trafficking in Women. http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/01/87/74/6bc6c972.pdf
Πηγές: Bureau of Public Affairs, Washington, DC (November 24, 2004), en.wikipedia.org
socialpolicy.gr