Δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας για τους Ευρωπαίους.
Η Επιτροπή προετοιμάζει μια δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία – συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της χρήσης θέρμανσης και κλιματισμού και μέτρα που σχετίζονται με την αγορά – για τον περιορισμό των επιπτώσεων μιας πιθανής μείωσης της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το προσχέδιο των μέτρων, που θα ανακοινωθεί στις 20 Ιουλίου, η Επιτροπή βλέπει τεράστιο, μελλοντικό κίνδυνο, εάν η Μόσχα αποφασίσει να διακόψει απότομα την παροχή φυσικού αερίου φέτος.
Για να προετοιμαστεί για αυτό το σενάριο, η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει πρόσθετα μέτρα συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου και του μελλοντικού κόστους για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
«Η άμεση δράση θα μπορούσε να περιορίσει τον αντίκτυπο μίας απότομης διακοπής της προσφοράς κατά ένα-τρίτο. Η πρόληψη σημαίνει ότι ελλαττώνεται η ανάγκη για περισσότερα επώδυνα μέτρα αργότερα στη διάρκεια του χειμώνα, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης», αναφέρεται στο προσχέδιο της Κομισιόν.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. για αυτό τον επερχόμενο χειμώνα είναι η μέριμνα ώστε να υπάρχουν αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για να καλύψουμε τη ζήτηση για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια. Αυτά τα αποθέματα δημιουργούν ένα «μαξιλάρι» που επιτρέπει τη ροή φυσικού αερίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των φορέων εκμετάλλευσης δικτύων φυσικού αερίου της ΕΕ, σε περίπτωση πλήρους διακοπής του εφοδιασμού τον Ιούλιο, τα αποθέματα θα κυμαίνονται μεταξύ 65% και 71% στις αρχές Νοεμβρίου, πολύ κάτω από τον στόχο του 80%.
Η συνολική ροή από την Ρωσία κυμαίνεται τώρα λιγότερο από το 30% του μέσου όρου της περιόδου 2016 έως 2021.
Το προσχέδιο με τις οδηγίες προβλέπει επίσης τις ακόλουθες δράσεις:
– αλλαγή καυσίμου, τόσο στις βιομηχανίες όσο και στην παραγωγή ενέργειας, για προληπτική εξοικονόμηση φυσικού αερίου
– μέτρα που βασίζονται στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων δημοπρασιών ή συστημάτων διαγωνισμών, όπου οι κυβερνήσεις δίνουν κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης από μεγάλους χρήστες, κυρίως βιομηχανίες
– εκστρατείες ενημέρωσης για τη μείωση της θέρμανσης και της ψύξης, καθώς και υποχρεωτικών ορίων σε επίπεδο συναγερμού έκτακτης ανάγκης