Γύρω από ελληνικά πανεπιστήμια έχουν οργανωθεί κύκλοι λογοκλοπής που έχουν αποκτήσει μεγάλη απήχηση.
Οι εταιρείες απασχολούν επιστήμονες, κυρίως νέους, που γράφουν εργασίες και παρέχουν στους φοιτητές «έτοιμα» ακαδημαϊκά προϊόντα, ειδικά καθώς πολλοί καθηγητές επιλέγουν να αξιολογήσουν τους φοιτητές τους, όχι μόνο με γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου, αλλά και με γραπτή εργασία.
Ο τζίρος των εταιρειών αυτών δεν μπορεί να προσδιοριστεί, αλλά εκτιμάται ότι είναι υψηλός, αφού το φαινόμενο εντοπίζεται τόσο σε προπτυχιακά όσο και σε μεταπτυχιακά προγράμματα.
«Είχα έναν άριστο φοιτητή, πήρε πτυχίο με βαθμό πάνω από 9. Οταν λοιπόν μου ζήτησε μία συστατική επιστολή, μου έφερε το βιογραφικό του στο οποίο έλεγε –ως επίτευγμα;– ότι ως προπτυχιακός φοιτητής είχε βοηθήσει σε διδακτορική διατριβή ενός μεγαλύτερου ηλικιακά επιστήμονα, καθώς και σε πολλές εργασίες μεταπτυχιακών» ανέφερε πανεπιστημιακός σε ΑΕΙ της Αττικής.
«Ανερυθρίαστα στήνεται ένα σύστημα λογοκλοπής και εξαπάτησης δίπλα στο πανεπιστήμιο», δήλωσε στην «Καθημερινή» η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αγγέλα Καστρινάκη και πρόσθεσε:
«Υπάρχει μία ολόκληρη βιομηχανία που ειδικεύεται στην παραγωγή εργασιών σε όλα τα επίπεδα. Διαφημίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βομβαρδίζοντας τους φοιτητές», τονίζει μιλώντας στην «Καθημερινή» για το θέμα ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε ότι τον «ακολουθούν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ομάδες φροντιστηριακών μαθημάτων που γράφουν εργασίες και διαθέτουν» αλγορίθμους για αντιγραφές.
Πολλές από τις ομάδες αυτές διαφημίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ομάδα Φυσικής, Χημικού, Φιλοσοφικής (ή όποιο άλλο πανεπιστημιακό αντικείμενο), προσθέτοντας το πανεπιστήμιο στους φοιτητές στους οποίους απευθύνονται.