Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας της Οξφόρδης έχει αφιερωθεί στην κατασκευή ακριβέστατων αντιγράφων των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας της Οξφόρδης στοχεύει να επιλύσει τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου για τα γλυπτά του Παρθενώνα μέσω της τεχνολογίας 3D, καθώς το ινστιτούτο έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ασφαλή και μεγάλης κλίμακας αντίγραφα ιστορικών αντικειμένων.
Η νέα εποχή που ξεπροβάλλει στη γλυπτική αφήνει πίσω της τα καλέμια τη σκόνη και τις σπασμένες πέτρες. Στη θέση τους έρχονται να εγκαθιδρυθούν η σάρωση, η νέφη σημείων και η τεχνητή νοημοσύνη.
Οι New York Times αναφέρουν ότι άνθρωποι του ινστιτούτου εργάζονται από τις 29 Ιουνίου σε δύο γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Πρόκειται για μια κεφαλή αλόγου σε φυσικό μέγεθος από το αέτωμα του Παρθενώνα και μια εικόνα της Κενταυρομαχίας από την πρόσοψη του.
Μάλιστα, ως πρώτη ύλη των αντιγράφων χρησιμοποιήθηκε πεντελικό μάρμαρο, από το οποίο έχουν κατασκευαστεί και τα πρωτότυπα έργα.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας της Οξφόρδης, Ρότζερ Μάικλ δήλωσε:
«Μοναδικός μας σκοπός είναι να ενθαρρύνουμε τον επαναπατρισμό των μαρμάρων. Όταν δύο άνθρωποι θέλουν και οι δύο το ίδιο πράγμα, το να φτιάξεις ένα δεύτερο, πανομοιότυπο είναι μια προφανής λύση».