ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σαράντα-οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν από την τουρκική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, την 20ή Ιουλίου 1974. Για 48 τώρα χρόνια, η Κύπρος βιώνει την συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της από την κατοχική Τουρκία. Η Κύπρος θυμάται και τιμά όλους όσοι υπερασπίστηκαν την πατρίδα εναντίον του Τούρκου εισβολέα το 1974. Οι σειρήνες ήχησαν και πάλι, στις 05:30 το πρωί, όπως γίνεται τα τελευταία 48 χρόνια τέτοια ώρα, που ο τουρκικός στρατός αποβιβάστηκε στις ακτές της Κερύνειας, πέντε ημέρες μετά το προδοτικό πραξικόπημα.
Σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Φόρος τιμής στους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδος αποδόθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ανήμερα της 48ης επετείου της τουρκικής εισβολής, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τονίζει πως στόχος παραμένει η επανένωση της Κύπρου και η απαλλαγή της από τις εξαρτήσεις τρίτων.
Το πρωί τελέστηκε τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, προσκλητήριο και κατάθεση στεφάνων, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και άλλων αξιωματούχων και πολιτών. Στεφάνι μεταξύ άλλων κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική Kυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος παρέστη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, σε δηλώσεις του είπε πως «τιμούμε τα θύματα, Ελλαδίτες και Κύπριους, που έπεσαν γι’ αυτόν τον τόπο, αλλά μέχρι σήμερα δεν δικαιώθηκαν». Την ώρα της δήλωσης του κ. Πετρίδη, ομάδα νεαρών φώναζε συνθήματα κατά της ομοσπονδίας. Εν μέσω των συνθημάτων, ο Υπουργός Οικονομικών υπέδειξε ότι «σήμερα δεν είναι μέρα των συνθημάτων ή των πολλών λόγων, αλλά της αυτογνωσίας, της εθνικής περισυλλογής, για να δούμε πώς μπορούμε να βγούμε από τα αδιέξοδα». Είναι μεγάλη τιμή που έχουμε την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας ούτως ώστε να μπορούμε μαζί να δώσουμε αυτό το μήνυμα, κατέληξε.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε στις δικές του δηλώσεις ότι σαράντα οκτώ χρόνια μετά, η θυσία των πεσόντων είναι η απόλυτη δική μας παρακαταθήκη. «Είναι το δικό μας καθημερινό στοίχημα αφοσίωσης, καθήκοντος, για το γαλάζιο της θάλασσας, του ουρανού μας, της σημαίας μας, της πατρίδας μας να είναι αθάνατοι», πρόσθεσε.
- Ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, ο οποίος εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο, χαρακτήρισε την 20ή Ιουλίου ως αποφράδα ημέρα για την Κύπρο και ολόκληρο τον Ελληνισμό. «Η αποτελεσματική έξοδος από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε και η ματαίωση των τουρκικών σχεδιασμών σε βάρος της πατρίδας μας συνεπάγονται συνειδητοποίηση της κατάστασης, όσο δύσκολη κι αν είναι, καθώς και ανάληψη των ευθυνών μας απέναντι στην ιστορία και τον τόπο μας, υπέδειξε ο Μητροπολίτης Πάφου. «Να εγκύψουμε στα λάθη μας, όχι για να επιδοθούμε σε αλληλοκατηγορίες και επίρριψη ευθυνών, αλλά για να αποφύγουμε την επανάληψή τους», κατέληξε.
Πηγή κειμένου – εικόνας: Εθνικός Κήρυξ