Η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος (αγγλικά: World Space Week, WSW) είναι ένας ετήσιος εορτασμός που διαρκεί από τις 4 μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Ορίζεται επίσημα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως: «διεθνής εορτασμός της επιστήμης, της τεχνολογίας και της συνεισφοράς τους στη βελτίωση της ανθρώπινης διαβιώσεως».
Στις 6 Δεκεμβρίου 1999 η Γενική Σύνοδος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος ως έναν ετήσιο εορτασμό που διαρκεί το επταήμερο από τις 4 ως τις 10 Οκτωβρίου εκάστου έτους. Η επιλογή αυτών των ημερών βασίσθηκε πάνω στην αναγνώριση δύο σημαντικών ημερομηνιών στην ιστορία της εξερευνήσεως του διαστήματος: Την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης, του Σπούτνικ 1, στις 4 Οκτωβρίου 1957, και την υπογραφή της διεθνούς Συνθήκης του Διαστήματος στις 10 Οκτωβρίου 1967.Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος αποτελεί το μεγαλύτερο ετήσιο σύνολο εκδηλώσεων για το διάστημα παγκοσμίως
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ο Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει, με την υποστήριξη των φοιτητών του, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος*, στο Τμήμα Φυσικής της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, μεταξύ 5μμ και 10μμ (Είσοδος ελεύθερη):
https://fb.me/e/4XShUfp50
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:
• Η μεγάλη των Αστροναυτών Σχολή (βιωματικό εργαστήριο), από την ομάδα SpaceGates (https://spacegates.wordpress.com/)
• Διαστημική αποστολή στον Άρη (χειροτεχνία και Lego kit), από προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (https://hsc.gov.gr/el/)
Η δραστηριότητα απευθύνεται σε παιδιά από Α’ έως ΣΤ’ Δημοτικού και για τη συμμετοχή σας σε αυτή είναι υποχρεωτική η κράτηση θέσης, την οποία μπορείτε να την κάνετε: ΕΔΩ. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά τμήμα είναι 20, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας την Παρασκευή 7/10. Για τη διαχείριση των δεδομένων αυτής της φόρμας τηρούνται οι δεσμεύσεις GDPR.
• Quiz σχετικά με το Διάστημα
• Μαγειρεύοντας έναν κομήτη (παρουσίαση πειράματος)
• Μελέτη των φάσεων της Σελήνης (πείραμα επίδειξης)
• Χειροτεχνίες και κατασκευές με θέμα το Διάστημα
• Κεντρική Ομιλία από την Καθ. Καλλιόπη Δασύρα (http://scholar.uoa.gr/kdasyra) με θέμα το James Webb Space Telescope
• Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου(http://observatory.phys.uoa.gr/) και παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με το τηλεσκόπιο του Γεροσταθοπούλειου.
• Παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με φορητά τηλεσκόπια από την ταράτσα του
Τμήματος Φυσικής, με την ευγενική υποστήριξη των ερασιτεχνών αστρονόμων της ομάδας“Periastron”.
Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε!
Η Ομάδα Διαστημικής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ
http://www.space.phys.uoa.gr/
*Η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τη μνήμη της εκτόξευσης του πρώτου δορυφόρου του Σπούτνικ–1 στις 4 Οκτωβρίου 1954 και την έναρξη της ισχύος της Συνθήκης για το Διάστημα του ΟΗΕ στις 10 Οκτωβρίου 1967. Ο στόχος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος, όπως δηλώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1999,είναι να “αυξήσει τα οφέλη από τις ειρηνικές χρήσεις της διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη”. Είναι μια “διεθνής γιορτή για την επιστήμη και τεχνολογία και για τη συνεισφορά τους στη βελτίωση των συνθηκών ζωής για την ανθρωπότητα”. Οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος πραγματοποιούνται σε όλον τον κόσμο σε σχολεία, πανεπιστήμια, επιστημονικά
κέντρα, πλανητάρια, μουσεία, εταιρείες κλπ.
Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα: https://www.worldspaceweek.org