Τα σύγχρονα συστήματα υγείας έχουν αποκτήσει ασθενοκεντρικό χαρακτήρα και ο ρόλος του Φαρμακοποιού είναι απαραίτητος, καθώς συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της χρήσης των φαρμάκων, στην ορθή και οικονομικά αποδοτική χρήση τους, καθώς και στη μείωση των φαρμακευτικών παρενεργειών. Οι Φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις, που έχουν ως στόχο την θωράκιση της υγείας των πολιτών, όπως είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ο εμβολιασμός κατά της πανδημίας COVID-19, ο περιορισμός της κατάχρησης των αντιβιοτικών, η αποτροπή της υπερσυνταγογράφησης και η διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων για όλους τους πολίτες. Επιπλέον, εξαιτίας των αυξανόμενων ελλείψεων φαρμάκων, διερευνούν λύσεις για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού, οι Φαρμακοποιοί σας συμβουλεύουν, ως προς τα κάτωθι:
Τηρείστε τη δοσολογία των φαρμάκων, σύμφωνα με τη συνταγογράφηση του ιατρού σας και τις οδηγίες του φαρμακοποιού.
Μη δανείζεστε ή ανταλλάσσετε φάρμακα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού, καθώς ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία (αλληλεπιδράσεις, αλλεργίες, παρενέργειες κλπ.)
Να μη χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά, όταν δεν είναι απαραίτητα, και χωρίς συνταγή ιατρού, διότι τα μικρόβια αποκτούν αντίσταση στα αντιβιοτικά, με συνέπεια να μην δρουν αποτελεσματικά, όταν πραγματικά θα χρειάζεται να χορηγηθούν.
Διατηρείστε τα φάρμακα σε σωστή θερμοκρασία (δροσερό και ξηρό μέρος ή ψύξη, όταν απαιτείται).
Προτείνεται να ελέγχονται οι ημερομηνίες λήξεις των φαρμάκων, στο σπίτι, μία φορά το χρόνο. Σύμφωνα με τον FDA, το φάρμακο που έχει λήξει είναι λιγότερο αποτελεσματικό και μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνο, λόγω αλλοιώσεων, που λαμβάνουν χώρα με την πάροδο του χρόνου.
Προσοχή στην απόρριψη των φαρμάκων, ώστε να μη ρυπαίνεται το περιβάλλον. Είναι σημαντικό να μην πετάτε τα φάρμακα στα σκουπίδια, καθώς υπάρχουν ειδικοί πράσινοι κάδοι στα φαρμακεία για τα ληγμένα φάρμακα.
Να μη προμηθεύεστε φάρμακα από το διαδίκτυο. Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας μας, καθώς συχνά διακινούνται πλαστά, νοθευμένα ή ψευδεπίγραφα φάρμακα. Όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν νόμιμα στην Ελλάδα πρέπει να έχουν ταινία γνησιότητας από τον Ε.Ο.Φ.
Να μην αμελείτε τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι απαραίτητος, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου (άνω των 60 ετών, καρδιοπαθείς, εγκυμονούσες, άτομα με άσθμα ή χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία, παιδιά 6 μηνών και άνω, κ.α.). Η καλύτερη περίοδος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό είναι Οκτώβριος-Νοέμβριος κάθε έτους. Σε περίπτωση που δεν γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ’ ́ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης.
Οι γονείς, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.
Τα φάρμακα να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά.
Αναφορικά με θέματα υγείας και λήψη φαρμάκων, να μην διστάζετε να ενημερώνεστε από το φαρμακοποιό.
Πηγή Διαδίκτυο