Είναι ένας τόπος ευλογημένος. Καταπράσινος, με μυρωδιές από βότανα, με καταγάλανα νερά και εντυπωσιακές φυσικές πισίνες που δημιουργούν οι καταρράκτες του όρους Σάος, του ψηλότερου βουνού σε νησί του Αιγαίου καθώς φτάνει τα 1.611 μέτρα.
Η Σαμοθράκη όμως είναι και ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά, σίγουρα όχι και τόσο προβεβλημένο στο εξωτερικό. Και μόνο από την άποψη της δημιουργίας μιας δυναμικής αναγνωρισιμότητας, η έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών», που ξεκίνησε στο Μουσείο Ακροπόλεως, είναι «χρυσάφι» για το μικρό νησί του Βορείου Αιγαίου.
Σκεφτείτε ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ίσως και περισσότερο, θα «γνωρίζουν» καθημερινά το νησί χιλιάδες τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο. Θα μαθαίνουν την πλούσια ιστορία του, γιατί στην αρχαιότητα έπαιξε εξαιρετικά σημαντικό ρόλο.
Η Σαμοθράκη είχε ήδη από τους αρχαϊκούς χρόνους συνδεθεί με τα Καβείρια Μυστήρια, τις τελετές δηλαδή προς τιμήν των Καβείρων, των μεγάλων θεών.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης, στη βόρεια πλευρά του νησιού, μπορεί να επισκεφθεί κανείς τη μυστηριακή τοποθεσία όπου τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, τα δεύτερα πιο σημαντικά μετά τα Ελευσίνεια. Εκεί βρίσκεται και το ιερό των μεγάλων θεών, το Αρσινόειον, που χτίστηκε από την Πτολεμαία βασίλισσα Αρσινόη το 500 π.Χ. αλλά και το σημείο όπου βρέθηκε η περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης, μεγάλη «απούσα» της έκθεσης.
Τα 254 εκθέματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο Ακροπόλεως, το οποίο είχε την ιδέα και ανέλαβε τα έξοδα για την υλοποίηση της έκθεσης, δεν ξεναγούν μόνο στην πλούσια ιστορία του παράξενου και επιβλητικού αυτού τόπου. Συνδέουν τα εκθέματα με το αρχαιολογικό και φυσικό περιβάλλον, προβάλλουν το νησί, δημιουργούν μια ευεργετική για τη Σαμοθράκη ενέργεια. Εστω και χωρίς την παρουσία της Νίκης.
Πηγή: Καθημερινή