Το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας επιστρέφει.
Το Θέατρο Πέτρας ανοίγει αυλαία στις 26 Μαΐου με τον διεθνούς φήμης μουσικό Nick Waterhouse, συνεχιστή της soul, της rtythm & blues και της rock “n” roll μουσικής σκηνής. Για να ακολουθήσουν οι Evanescence στις 5 Ιουνίου, σε μία συναυλία best-off, ερμηνεύοντας όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους.
Ας κάνουμε όμως μία μικρή αναδρομή στην ιστορία του Θεάτρου Πέτρας.
Το Θέατρο Πέτρας βρίσκεται στην Πετρούπολη την πόλη του ήλιου και της πέτρας, την Ακρόπολη των δυτικών προαστίων, στις παρυφές του αστικού ιστού. Σε ένα επιβλητικό φυσικό σκηνικό, σχεδόν ποιητικό, που σε μαγεύει με την απλότητα, την άγρια ομορφιά του και την καταπληκτική θέα σχεδόν όλου του λεκανοπεδίου, μέχρι τη θάλασσα.
Μέχρι το 1982 λειτουργούσε ως λατομείο (το λατομείο Αίμος), προμηθεύοντας από τα σπλάχνα του, μαζί με τα υπόλοιπα λατομεία της Αττικής, οικοδομικά υλικά όλο το λεκανοπέδιο και όχι μόνο.
Μετά το κλείσιμο του λατομείου γίνεται αυθαίρετο νεκροταφείο παλαιών αυτοκινήτων και χώρος συνάντησης για κάθε είδους δοσοληψίες.
Η πολιτεία το προορίζει για χωματερή, κάτι που εξοργίζει τους κατοίκους της πόλης.
Το 1983 το ανακαλύπτει ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Μίνως Βολανάκης. Εντυπωσιάζεται από τη φυσική ομορφιά και το εντάσει στο όραμα του για τα θέατρα των βράχων. Στο όραμα του Μίνωα Βολανάκη “Η Γιορτή των Βράχων”, χρωστάμε τα φυσικά θέατρα του λεκανοπεδίου, όπως το Θέατρό Πέτρας, το Θέατρό Μελίνας Μερκούρη, το Βεάκειο κ.α..
Ο τότε δήμαρχος Πετρούπολης (Νίκος Παξιμαδάς), δεν διστάζει να αδράξει την ευκαιρία αξιοποίησης του χώρου και οριστικής απομάκρυνσης της χωματερής από τις παρυφές του αστικού ιστού της πόλης του.
Χωρίς δεύτερη σκέψη, δίνει τη συγκατάθεση του στον Μίνωα Βολανάκη, κι έτσι γεννιέται το Θέατρο Πέτρας.
Η ιδιαιτερότητά του από τα υπόλοιπα φυσικά θέατρα του λεκανοπεδίου, είναι η αντίθετη ακουστική του. Ενώ σε όλα η σκηνή βρίσκεται στις ρίζες των βράχων, για καλύτερη ποιότητα και απόδοση ήχου, στο Θέατρό Πέτρας η σκηνή βρίσκεται απέναντι από τον βράχο. Αυτή η ιδιαιτερότητα καθιστά το Θέατρό Πέτρας ένα από τα καλύτερα φυσικά θέατρα με ακουστική εφάμιλλη με αυτής του θεάτρου της Επιδαύρου.
Η ακουστική του αγγίζει το 92%, όταν αυτή της Επιδαύρου αγγίζει το 95%. Παράλληλα προσφέρει στους θεατές, μία ειδυλλιακή θέα, ένα μπαλκόνι στο λεκανοπέδιο.
Έτσι, το 1983 το Θέατρό Πέτρας σηκώνει αυλαία. Το εγκαινιάζει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου με μια μεγάλη συναυλία. Τα επόμενα χρόνια μεγάλοι Έλληνες ηθοποιοί και τραγουδιστές δινουν το παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα του φεστιβάλ. Το 2003 και επί δημαρχίας Στεφάνου Βλάχου μετονομάζεται σε Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας.
Ονόματα που πέρασαν από τη σκηνή του είναι: ο Κάρολος Κουν, ο Νίκος Κούρκουλος, η Τζένη Καρέζη με τον Κώστα Καζάκο, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου κ.α. . Αλλά και μεγάλες παραστάσεις από το εξωτερικό, όπως τα Μπαλέτα Μπολσόι, η Όπερα της Σόφιας, ο Alice Cooper, η Cesaria Evora, οι UB 40 κ.α. . Χαράσσοντας μία μεγάλη πολιτιστική πορεία μέσα στο χρόνο.
Το Θέατρο Πέτρας αποτελείται από δύο σκηνές. Τη μικρή σκηνή “Πίτερ Μπρουκ”, ( τιμής ένεκεν του διάσημου σκηνοθέτη), μιας και η συγκεκριμένη κατασκευάστηκε για το έργο “Μαχαμπαράτα”, το οποίο και σκηνοθέτησε ο ίδιος, χωρητικότητας 1000 ατόμων.
Και τη μεγάλη σκηνή 2500 ατόμων, (αρχικά είχε ονομαστεί “Πίτερ Στάιν”), πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο σκηνοθέτη για την παράσταση “Ορέστεια”, όπου σκηνοθέτησε ο ίδιος.
Αυτό μέχρι το 1995 όπου τη θέση της παίρνει η νέα μεγάλη σκηνή 4000 ατόμων, η οποία μετονομάστηκε σε “Μίνωας Βολανάκης” προς τιμή του οραματιστή και δημιουργού του θεάτρου Πέτρας.
Σήμερα και επί δημαρχίας Στεφάνου Βλάχου μετά από δύο χρόνια πανδημίας το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας επιστρέφει και οι μεγάλες παραστάσεις συνεχίζονται.
Επιμέλεια κειμένου : Φλώρα Ζοζέ Τσικνιαδοπούλου